Friday, February 20, 2009

Dosa Datang Dalam 4 Peringkat

Dosa Peringkat Pertama

Seseorang membuat dosa serta lambat menyesali perbuatannya atau pun lambat bertaubat atas dosanya. Ini adalah peringkat awal bagi orang yang membuat dosa. Jika seseorang itu berterusan membuat dosa pada peringkat pertama ini, maka ia akan secara automatik akan naik kedosa peringkat kedua.

Dosa Peringkat Kedua

Seseorang itu akan membuat dosa dan tidak merasai apa-apa di atas perbuatannya. Peringkat ini amat bahaya kerana ianya adalah bibit-bibit permulaan yang boleh menggugurkan iman seseorang.

Dosa Peringkat Ketiga

Seseorang itu membuat dosa dan merasa bangga dengan perbuatan dosanya. Peringkat ini akan sampai kepada suatu situasi dimana orang yang membuat dosa mula merasa sombong, bongkak dan riak Ucapannya juga akan membawa kepada unsur MURTAD. Contohnya ucapan, "Aku minum arak ni biasa ajee.. setakat sebotol tak mabuk lagi." Selepas peringkat ini seseorang itu akan sampai ke peringkat keempat.

Dosa Peringkat Keempat

Seseorang itu akan membuat dosa, bangga dengan perbuatannya dan mula MEMANDANG HINA ATAS KEBAIKAN ATAU KEBAJIKAN. Pada peringkat ini orang tersebut mula mencabar Al-Quran, Hadis & Sunnah kerana sifat sombong, bongkak dan riak sudah sepenuhnya menguasai diri.

Oleh itu, hendaklah kita sentiasa berkira-kira tentang perbuatan kita setiap hari dan cepat-cepat bertaubat atas kesilapan atau perbuatan kita yang berdosa dan masuklah kita di kalangan orang-orang yang bertaqwa disisi Allah.

Seseorang sahabat pernah bertanya kepada Rasullullah, "Wahai Rasulullah akan adakah orang yang menyeru kearah kejahatan dan dosa setelah datangnya Islam yang lengkap ini. "Rasullah menjawab, "Ya, memang akan ada pendakwah neraka di akhir zaman setelah datang Islam yang lengkap.." Sahabat bertanya, "Wahai Rasulullah apa yang perlu aku lakukan sekiranya aku bertemu zaman itu dan pendakwah neraka tersebut". Rasulullah menjawab, "Hendaklah kamu cari ulama-ulama benar (ulama pewaris nabi) dan berpeganglah kamu kepadanya dan jangan sekali kali kamu lepas darinya."

"Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu sesuatu berita, maka selidikilah kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu lakukan." ( al-Qur'an, al- Hujurat ( 49 ):6 )

9 comments:

CikYana(",) said...

nasihat tuk cik yana jgk entri nie..
kte xsedar kn..betapa byk dosa2 kte..

hanis said...

taubat....

Galuh Cendra Kirana said...

tafakur sejenak...

~ujicham~ said...

baguslah sahabat-sahabat sekalian. somoga kita dapat saling mengingati sebelum jemputan alam barzakh tiba.

CikYana(",) said...

insyaALLAH..amin

Monkey D Luffy said...

kita telah dipesongkan oleh TAGHUT durjana

p/s: aku dah dimasuki pengaruh novel Laksamana Sunan ni

suezensuzanna said...

hurm.....tafakur sejenak

Mogen Ali Rico said...

kurrr kurrr kurrr
bertafakur sejenak sambil2 melihat burungku...

burung tekukurr....

~ujicham~ said...

hah.. rasakan ko kapten penangan RAM.

suezen, galuh n mogen.. the best word to describe your feeling is muhasabah.. i thing. tafakur is something... when u face the kematian, kesedihan etc.

erk.. burung tekukur?

Cinta Aku

Daisypath Anniversary Years Ticker