Thursday, February 16, 2012

Cili Pauh (Nama lama Mango & Chili Thai Restaurant) - Perlu Cuba




Saya jarang mempromote tempat makan yang berkenan di hati... nape ek? mungkin sebab saya jarang ambil gambar makan kot.. hehe...

Tapi kali ni saya nk promote Cili Pauh (Nama lama Mango & Chili Thai Restaurant) yang ada umph masakannya... Yang penting sebab ada gambar.. kih kih. Sebenarnya kawan2 kat ofis baru yang bawa saya keluar lunch ke sini.. saya pula jenis yang takut nak mencuba makan kat tempat baru, bukan apa... takut tak sedap.. (tak sedap pun nk takut ek)

Saya selalu ambil grilled chicken set + tom yam kung... nyum nyum... next time nak cuba menu lain plak... bukan ape dah 3 kali pergi, amik menu yang sama.. seperti biasa takut nk cuba yang baru.

Kalau ada sesiapa nak cuba, restaurant ini ada 3 cawangan:

1) KLCC
2) Wangsa Walk Mall
3) Giant Kinrara - ini tempat saya makan (paling sedap)


Selamat Mencuba...

p/s: sambil menulis dah terliur

Friday, February 3, 2012

Transaksi Tidak Halal Kad Kredit - Aku Telah Dicuri


Pagi ni waktu bangun tidur, ada 3 sms dalam HS aku.. 1 sms peribadi, 1 sms iklan, 1 sms transaksi kredit kad.. what??? transaksi kredit kad???

SMS dari no 66628 itu berbunyi: RM0.00 MBB CARD XXXXXXXXXXXX####: TQ FOR YOUR USAGE AT APPLE ITUNES STORE USD\\L,UXEMBOURG\;03/02/12, 01:00:39 FOR USD40.90

What? Aku nyata terkejut dalam keadaan mamai sebab seingat aku, bila masa plak aku beli barang online ni... pastu ape kejadah barang apple itunes tu? aku ingat kad kredit aku dah tercicir kat mana2, terus cek dalam dompet... tp ade jek tengah tido lagi...

Tak kan lah aku guna dlm mimpi,.... boleh ke bang? aku tanya Wari... Tak boleh, Wari jawab.. (ape daa aku ni?)
(Masa bangun tidor sebelum tu (aku bangun tidor 2x - kih kih), aku citer ngan Wari mlm td aku mimpi aku gi Eropah ngan dia tp takde duit, gunalah kad kredit...)

Wari advice aku telefon Maybank Service Centre... dan tanpa berlengah lagi... aku pun call lah..

Tut.. tut.. tut....

Helo, saya Nabil (nama sebenar).. boleh saya bantu...

Saya Suzi (bukan nama sebenar).... saya nak report, saya dapat sms transaksi kredit card pukul 1 mlm tadi.. tapi saya tak beli apa2pun..

Ok, boleh saya tanya beberapa soalan untuk pengesahan... bla bla bla bla...

Ohh, kalau saya lihat memang ada transaksi sebanyak seratus ringgit ++ (telah diconvert).... cik ada guna i-phone ke?

Takde..

Actually ini adalah bayaran servis untuk i-phone... begini ya cik, saya akan batal kan kad cik, dan dalam masa seminggu kita akan gantikan kad kredit itu... kad kredit yang baru ni menggunakan no yang berlainan. cik boleh ambil di Maybank berhampiran... Di mana ye Maybank berhampiran?

Hm.. TPM, Bukit Jalil....

Ok, selepas ini cik boleh pergi ke Maybank, isi Dispute Form untuk batalkan transaksi tersebut.. borang boleh di download di Maybank2U... kemudian fax atau hantar ke Maybank berhampiran.

Bila saya kena isi Dispute Form ni? Masa amik kad baru ke?

Kalau cik ada akaun Maybank2U, jika transaksi tersebut telah ada di dalam penyata, cik bolehlah hantar borang tersebut...

Saya kena report polis ke?

Boleh, tapi penggantian kad baru nanti tidak dikenakan bayaran..

OO.... boleh ke trace siapa yang buat ni?

Maaf cik, tak bolehlah...

Oo, ye ke.... ok... tu je lah.. terima kasih ye...

Itu sahaja.. terima kasih krn bla bla bla..

Kat opis, masuk ke online akaun, rupanya dah kena cancel pun... tak sempat nak tengok transaksi dah masuk belum.. tp lunch td aku dah isi pun dispute form dan hantar... sekian...

p/s: Tak kan takde pengajaran ke apa ek? Ntahlah... tak tau aku nk kata apa. Bukannya tak berhati2... selalunya transaksi kredit card online akan ada password yg dihantar ke telepon kita sebelum membuat bayaran... tp kali ni, boleh jek... pandai menggodam lah kot.. takpelah, pandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga... kalau tak jatuh, akhirnya yg hidup itu tetap akan mati.. lu piki la sendiri...






Thursday, February 2, 2012

Saya Telah Serbu JB


TQ2.... lunch @ Rahmat

CNY @ JB.. tak happy je bang.. sakit perut lg ek.

Rehat sambil baca paper.... bilek bersepah tuh biarkan jek..

Tempat we all beradu..

Mercu tanda JB.. apakah dia?

Cuti Raya Cina yang lama tu korang gi mana? Aku mengambil kesempatan untuk melawat kawan2 lama di JB sambil2 nak masuk Singapore nak cari fridge magnet. Kalau korang nak tau, ni la 'interest' aku sejak 2 tahun kebelakangan ini i.e. sejak memiliki peti ais sendiri... bila aku kata nak masuk Singapore, ramai yg tanya adekah aku nk masuk USS? oh tidak sama sekali kerana uwang tidak mengijinkan.. tu len kali punyer citerlah... kalau ada rejeki.

Kemana aku pergi? Bila confirmed jek gaji nak masyuk b4 raya cina (belom masuk lg tau).. terus aku wat appoinment ngan kawan2... semuanya ok kata available... so Sabtu 21 Jan 2012, aku (of course bersama Wari) pun terus gerak pepagi dalam kul 830... mak ui yai.. jem le plak dari Nilai ke Seremban.. standard la di musim perayaan...

Dalam kul 100ptg, dah sampai Kg. Pasir Putih kat Pasir Gudang... teringin nak makan ayam penyet yang best tapi berbelah bahagi le plak ngan restoran Rahmat.. akhirnye pilih Restoran Rahmat.. Ni Mirda & Kong yang belanja... time kasih... alhamdulillah... leh la belanja lagi.. kih kih kih.

Dalam kul 2 lebih nak kul 3 gerak ke rumah Kak Hurul lak kat Bukit Dahlia.. serius aku leh cam mamai2 jek jalan kat sini... baru 2 tahun dah loss.. Wari pass kunci keter kat aku sbb dia kata ni 'territory' aku lg pun sian dia tetiba sakit perut masuk angin.. kasi can lah rehat. Tp beberapa ketika, baru dapat feel dan alhamdulillah sampai kat rumah Kak Hurul. Dapat tengok Imran dan Isabel kat rumah.. banyakle borak... oho... syoknye update2 citer.. sambil mkn french fries... hmm, tak tahulah bila lg aku nk dtg jalan2 camni...

Rumah Hanis yg ketiga.. Hanis masak meehun goreng special... rejeki2 lagi... kali ni dapat tgk Hazeeq... borak2 again update citer itu ini... heee... Hanis dah duk umah baru.. cantik tuh.. berkenan aku kat kabinet dapur... jelesnye... eeh, hari pun dah gelap.. kami kena pantas ke JB kerana akan beradu di sana.. pikirnya senang nak mobilise ke Singapore dibandingkan jika ku duduk di PG (bingung mikirkan nape slang aku berubah2 ye) setelah puas beramah mesra.. kami pun berangkat..

Dalam masa yg sama, dah contact En. Mogen dan Pn. Galuh, dah habak nk singgah umah diorg kat JB tp alkisahnya diorg balik kampung Keluang plak.... tp sbb fikiran aku ni cerdas dan pintar, aku pun habak nk mai on the way balik KL sok... tgu sat na...

Esoknya Ahad, 22 Jan 2012... bermalas2an di hotel... i like sangat.... bangun tido tengok tv, gi breakfast yg beraneka.. pastu balik berendam dalam bath tub... kalau i ni tauke hotel kan best... ade org bersihkan bilik, sediakan mkn, keja i asik swimming, main gym, ber-spa, urut bagai... tp siapalah i ni kan, jd tauke blog pun tak bape laku.... tp manalah tau kan.. bermimpi biar sampai ke bintang, betul tak?

Pastu kul 12 tgh hari... i terus jadi diri i yg sebenar... yakni.. bila time checkout.. mulalah terpiki baju kat umah tak sempat nk basuh, dah lari gi bercuti... kucing2 i tu per citer ye.... cukup ke mkn, rumah tak yah kata, bersepah... anak 9 ekor katakan... hmmm...

takpe, layankan lgi citer i ni (nape I?? whatever!) kitorg pun bergegas keluar hantar barang kat keter, pastu jalan kaki sekitar JB amik gambar yg patut. malam sblmtu aku dah jalan2, hmm.. tp tak banyak yg aku amik gambar... dapat 2 3 gambar, haa oklah.. terus naik keter nk gi angsana... terus sesat barat... punyalah lain jalan kat JB, i loss betollah... habistu elevated bridge punyalah banyak, MRR2 pun kalah... maju JB sekarang...

Pas gi Angsana, terus balik KL, on the way tu singgah umah Mogen n Galuh, heee... dpt tgk baby Andika... sungguh serasi ngan aku... kih kih. (psst... manis ek pisang goreng tu, i likeee ~ sambil tersipu, kuih karipap pun sedap).. syok betol dapat pergi umah kawan2, selain nk merapatkan ukhwah... tuan rumah plak menjamu ngan hidangan yg enak... alhamdulillah.

Pastu teringat Su yg tgh berpantang kat Keluang, terus call.. leh tengok baby Umairah... tp Su takde rumah plak... takpelah, takde rejeki... kalau tak agaknya dah hidang roti bakar keluang kot...

Pastu, pe lagi, balik le KL pastu... badan pun dah penat...

p/s: mana citer gi Singapore? tak jadi sbb pasport tertinggal.. habistu fridge magnet? takdelah.. tp aku dapat FM Bandung n Guangzhou masa jalan2 kat Angsana... rupanya rejeki FM ku 2x ganda.. alhamdulillah...








Cinta Aku

Daisypath Anniversary Years Ticker