Monday, October 14, 2013

Kuih Raya Buat Sendiri - versi propa.

Cornflakes Madu

Tart.. design baru... design org nak cepat siap namanya.
Amacam? 2 jenis saya buat sendiri.. Cornflakes Madu dan Tart... Kuih tart memang kuih kegemaran saya, tapi sbb rasanya tak meet expectation, saya tak nak share resepi lagi. haah.. mesti semua orang tgh sibuk masak-masak... sebab esok kan hari raya aidil adha... rajin plak saya ni membuat entri. Saya nak ucapkan selamat hari raya aidil adha.. berkorban apa saja kalau untuk agama, tp utk org lain, diri sendiri.. boleh fikir banyak kali, ikut iman. apa yang terbaik..

oh ya.. nape versi propa.. sebab kuih ni saya buat time hari raya aidilfitri haritu, tp baru nak post skrg.. mmg melampau. propa jek lebih. itulah alkisahnya. he he he.

Gambar di Perth

Memang hebat tahap menangguh-nangguhkan kerja saya dari aspek apa pun, ini salah satu contohnya... cerita yang dah terperam lama, baru nak keluarkan semula. Sebenarnya, bukan cerita pun, cuma nak kongsi gambar hari terakhir saya di Perth (hmm.. mood blogging ON).. yezza... jalan-jalan di Fremantle.
Dari bandar Perth ke Fremantle, kena amik train. Bayaran $11 untuk 2 orang.

Cam biasa, guna CAT bas.. pengangkutan awam. FREE.

Jalan-jalan sekitar Fremantle. Banyak bangunan lama.

Fremantle Markets.. tempat anda mendapatkan barang-barang tempatan dan cenderamata. Tp bukak weekend jek.

Bandar pelabuhan....

Kedai bot.. rasa nak beli jek, seb baik takde tempat nak parking.

South Beach... serius panas... kejab jek kat sini. Just ambil gambar.

The Esplanade Reserve

Lunch kat Kailis..

Lunch apa? Ini jek lah...

Muzium

Try angkat...

E-Shed Market.. tempat borong cenderahati.. serius banyak pilihan ngn harga paling murah. Tp bukak weekend jek ok.

Harbour Town.. ala2 JPO kata org (Maaf, saya tak sampai JPO lg) tp harga mmg best.. sedia jek duit..

Ada tempat solat.. tak amik plak gambar dlm Harbour Town tu sebab rasa sama jek cam shopping complex kat Malaysia.

Penggemar kopi. Haruslah try kopi kat sana kan.

Labanese Pizza... tuan rumah belanja untuk dinner. Thanks.
Di sinilah kami tinggal, 418.. Murray Street. Dengan tuan rumah.

Thanks Kong.. jemput dan hantar kami.

Hasil tangkapan dan kiriman...


Kembali ke Sekolah

24 Ogos 2013
Salah seorang dari yang ramai-ramaitu, terselitlah diriku.

Tarikh keramat... Saya kembali menjadi pelajar. Ntah mimpi apa... Tak terniat nak sambung belajar, tapi Allah punya kuasa, sedetik je hati saya boleh tergerak untuk memohon. Memang rezeki saya, saya diterima.
Pada tarikh tersebut, mendaftarlah saya ke sekolah lama saya dulu, Fakulti Senibina Perancangan dan Ukur, UiTM. Walaupun dengan hati bebelah bahagi.. Bolehkah? Mampukah? Soalan yang masih tak terjawab ketika itu. Namun berkat sokongan dari keluarga, kawan-kawan dan kata-kata nasihat dari pensyarah, saya tekadkan azam dan kuatkan semangat. Alhamdulillah, sedar tak sedar dah separuh semester berlalu.
Ujian? Memang tak boleh lari dari ujian..selagi hidup, ujian datang dan pergi.
Cuma saya berharap Allah akan mudahkan urusan saya, ada 4 komitmen penting dalam hidup saya kini..
1- rumah tangga saya; suami saya dan famili.
2- treatment untuk mendapatkan anak
3- kerja
4- belajar (terbaru)

Sebelum ini, dengan 3 komitmen utama pun saya dah rasa sungguh payah sebab seringkali yang no. 3 diutamakan.. didahulukan. Nak buat macam mana ek, tak boleh nak elak. Mujurlah Wari sangat supportive, tak pernah marah kalau saya balik lambat, tak memasak atau minta tolong cuci/sidai/angkat baju. Ini antara sebab saya berat hati nak tambah komitmen yang ke 4 sebab masa yang ada akan semakin terhad. Namun... Ceritanya tetap berlainan, dah tertulis sejak azali yang saya akan pilih untuk belajar juga. Cuma saya berharap, kalau saya sudah mulakan, tinggi harapan saya kalau dapat saya habiskan. 2 tahun... 2 tahun saje. insyaAllah.

Alhamdulillah... mungkin ada hikmahnya. Mungkin ini turning point untuk.. (saya pun tak tahu lagi di ketika ini). Mudah-mudahan Allah mudahkan segalanya. Amin....

Cinta Aku

Daisypath Anniversary Years Ticker