Friday, September 12, 2014

Kangaroo dan Koala di Cohunu Park

Di pintu masuk

Tengok koala... asik tido jek kejanya.

sejarah asal usul koala kat Perth

Kangaroo pun tengah lepak2...

kasawari garang

ni burung apa ntah... heee... takut nak jalan.

Impala kot... suara kuat... heee.. takut nak jalan.

Kambing apa ntah... kambing gurun kot.

kuda padi
Boleh pulak tertinggal cerita ni... padahal kalau gi Ausie, tak sah kalau tak gi tengok kangaroo dan koala. Kalau tak salah saya, kami pergi ke Cohunu Park ni pada hari ke 2 akhir di sana. Jauh jugalah tempatnya... kami drive sendiri, pinjam kereta Mirda. Lesen takde masalah, sebab lesen memandu orang Malaysia di terima.

Cohunu Park ni terletak di kawasan sub-urbun.. ala-ala kampung.... hari tu panas terik juga... so rasa macam kat Malaysia. Cuma kalau kat Malaysia, kita nampak kambing, lembu kat kampung-kampung, kat sini pula saya nampak kuda. Rumah pun sebiji-sebiji... jauh-jauh.

Lebih kurang perjalanan dalam 40minit ke 1 jam dari Bandar Perth, barulah tiba ke area ni. Alhamudillah... tak sesat walaupun tempatnya agak masuk ke dalam juga.

Nak masuk kena bayar tiket. Macam perusahan kampung plak, kat tempat kaunter tu ayang berjalan bebas ke sana-sini. hehehe. Kat sini style macam open zoo. So kita dengan binatang ju tak de halangan. Kecuali koala, burung kasawari dan kuda padi tu. Koala tu sebab binatang tu sensitif katanya... bulunya tak leh di pegang sebarang.. karang gugur. Kalau nk pegang, amik gambar gak.. bayar 30 dolar tak silap... boleh plak. Kasawari tu sebab garang... hish.. macam nak patuk orang plak. Kuda tu plak, rasanya kalau kasi open, mau kena tunggang dek pelawat. Bisa patah pinggang kuda tu nak layan. hehe. (agaknya).

Pastu ada banyak burung-burung dalam sangkar...
Ni antara burung yang di biar bebas... gemuk-gemuk.


Dalam 2-3 jam kat Cohunu Park ni... pastu terus balik town sebab nak elak hari gelap..., oh ya, kat Perth masatu, pukul 5.00 dh start nak senja. Lagipun sebab tengok binatang jek pun.. saya pun takut-takut. Takut kena kejar...

Arah jalan... ke arah Mandurah

Kawasan kampung

Swan River

Rumah kat area kampung
Paling best sebab enjoy pemandangan dalam perjalanan.. maklumla... bukan selalu dapat peluang gi melawat negara orang... alhamdulillah.. bertambah juga pengalaman.  


1 comment:

suezen said...

bestnyer akak. sy x pernah smpi lg

Cinta Aku

Daisypath Anniversary Years Ticker