Friday, February 3, 2012

Transaksi Tidak Halal Kad Kredit - Aku Telah Dicuri


Pagi ni waktu bangun tidur, ada 3 sms dalam HS aku.. 1 sms peribadi, 1 sms iklan, 1 sms transaksi kredit kad.. what??? transaksi kredit kad???

SMS dari no 66628 itu berbunyi: RM0.00 MBB CARD XXXXXXXXXXXX####: TQ FOR YOUR USAGE AT APPLE ITUNES STORE USD\\L,UXEMBOURG\;03/02/12, 01:00:39 FOR USD40.90

What? Aku nyata terkejut dalam keadaan mamai sebab seingat aku, bila masa plak aku beli barang online ni... pastu ape kejadah barang apple itunes tu? aku ingat kad kredit aku dah tercicir kat mana2, terus cek dalam dompet... tp ade jek tengah tido lagi...

Tak kan lah aku guna dlm mimpi,.... boleh ke bang? aku tanya Wari... Tak boleh, Wari jawab.. (ape daa aku ni?)
(Masa bangun tidor sebelum tu (aku bangun tidor 2x - kih kih), aku citer ngan Wari mlm td aku mimpi aku gi Eropah ngan dia tp takde duit, gunalah kad kredit...)

Wari advice aku telefon Maybank Service Centre... dan tanpa berlengah lagi... aku pun call lah..

Tut.. tut.. tut....

Helo, saya Nabil (nama sebenar).. boleh saya bantu...

Saya Suzi (bukan nama sebenar).... saya nak report, saya dapat sms transaksi kredit card pukul 1 mlm tadi.. tapi saya tak beli apa2pun..

Ok, boleh saya tanya beberapa soalan untuk pengesahan... bla bla bla bla...

Ohh, kalau saya lihat memang ada transaksi sebanyak seratus ringgit ++ (telah diconvert).... cik ada guna i-phone ke?

Takde..

Actually ini adalah bayaran servis untuk i-phone... begini ya cik, saya akan batal kan kad cik, dan dalam masa seminggu kita akan gantikan kad kredit itu... kad kredit yang baru ni menggunakan no yang berlainan. cik boleh ambil di Maybank berhampiran... Di mana ye Maybank berhampiran?

Hm.. TPM, Bukit Jalil....

Ok, selepas ini cik boleh pergi ke Maybank, isi Dispute Form untuk batalkan transaksi tersebut.. borang boleh di download di Maybank2U... kemudian fax atau hantar ke Maybank berhampiran.

Bila saya kena isi Dispute Form ni? Masa amik kad baru ke?

Kalau cik ada akaun Maybank2U, jika transaksi tersebut telah ada di dalam penyata, cik bolehlah hantar borang tersebut...

Saya kena report polis ke?

Boleh, tapi penggantian kad baru nanti tidak dikenakan bayaran..

OO.... boleh ke trace siapa yang buat ni?

Maaf cik, tak bolehlah...

Oo, ye ke.... ok... tu je lah.. terima kasih ye...

Itu sahaja.. terima kasih krn bla bla bla..

Kat opis, masuk ke online akaun, rupanya dah kena cancel pun... tak sempat nak tengok transaksi dah masuk belum.. tp lunch td aku dah isi pun dispute form dan hantar... sekian...

p/s: Tak kan takde pengajaran ke apa ek? Ntahlah... tak tau aku nk kata apa. Bukannya tak berhati2... selalunya transaksi kredit card online akan ada password yg dihantar ke telepon kita sebelum membuat bayaran... tp kali ni, boleh jek... pandai menggodam lah kot.. takpelah, pandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga... kalau tak jatuh, akhirnya yg hidup itu tetap akan mati.. lu piki la sendiri...






4 comments:

MySelF said...

hmm seb ler skrg dah xguna kad kedit.. kalo nk blnja guna cash or debit kad (ATM) je

::Ida:: said...

salam hi..

i tengah google borang dispute maybank and jumpe your blog.
same thing happened to me tadik.
i call center and they cancel my card and ckp mcm tu jugak suruh isi form etc.
so i just nak tahu, u boleh retract balik tak duit u? after u send dispute form tu? berapa lama ek?

zakcm said...

Saya lagi pulak tak pernah guna produk maxis tiba2 ada autodebit guna maxis. Tel kad kredit mbb suruh isi dispute forn. Call maxis suruh repot polis. Masalahnya apa guna elektronik canggih klu xleh kesan puncanya. Transaksi onlined pun tak pernah saya guna bayar secara manual pun org boleh godam kad kredit.e

~ujicham~ said...

itulah.. macam-macam ye rupanya... zaman canggih, jenayah pun makin canggih.

Ida & zakcm...
lepas hantar form, saya ada terima surat dari Maybank kata nk investigate... so amount tersebut dikeluarkan sementara dari penyata saya. so far, sampai ke tarikhni, saya tak dpt apa2 feedback lg. tak taulah apa statusnya.. selagi bukan saya yg kena bayar, kira oklah. hehe.

Cinta Aku

Daisypath Anniversary Years Ticker