Thursday, November 20, 2008

2 Edensor

15 November 2008, lebih kurang jam 900a.m.

Aku sedang menguis-nguis barang suamiku di sebelah katil kami dan tiba-tiba....

"Abang... Edensor!" Aku seperti tak percaya dengan apa yang ada ditanganku. Aku memandangnya sambil menunjukkan buku tersebut.

"Abang beli?"
"A'ah," Wari mengiyakan. Aku hampir tak percaya dengan apa yang aku dengar.
"Kenapa?" Ya.. kenapa Wari beli? Wari dah minat baca novelkah? Aku mula memikirkan sebab-musabab yang boleh diterima akal.
"Abang kena baca dari Laskar Pelangi, baru best nak baca Edensor. Edensor dah buku nombor 3," aku menyambung tanpa sempat Wari menjawab. Kemudian aku memandang Wari sambil mengangkat kening. "Curious," jawabnya yang memahami bahasa badanku itu.

Wari meninggalkan tanda-tanya sekali lagi dalam diri aku. Curious? Pasal apa? Sebab aku minat kat si Andreakah? Maksud aku.. hasil karyanyalah... jadi dia ingin tahu apa produk yang Andrea hasilkan. Aku tak bertanya lanjut... biarkan berteka-teki dulu.

"Abang tahu... Uji pun dah beli Edensor ni. Tapi belum dapat."
"Oh.. iya? Beli online?" Wari bertanya.
"A'ah... alamak.. nanti kita ada dua buku yang sama."
"Boleh cancel, kalau belum bungkus lagi. Ganti dengan buku lain. Tapi kalau ada 2 pun apa salahnya."
"Sempatke nak cancel? Takpelah... ada 2 pun ok." Malas seperti biasa. Malas nak online, malas nak cancel.
"Tapi sayang pula.... duit tu dah boleh dapat buku lain. Tiga puluh ringgit lebih...," aku mengomel-ngomel....

19 November 2008, lebih kurang jam 900a.m.

"Untuk Uji," Adam menyerahkan satu bungkusan.
"Mekacih... Adam jemputlah makan cucur tu. Hanis buat. Sambal dia aku yang buat." Aku sempat mempromote. Hehehe.

Aku belek-belek sebentar bungkusan tersebut. Edensor ke 2 telah tiba.....

6 comments:

hanis said...

best kew???

~ujicham~ said...

Aku sukalah.. dlm ranking aku, Ramlee pun dah turun dari tahta.

hurul said...

jie.. laskar pelangi masih di tanganku..sowwy eh..

Monkey D Luffy said...

bg kapten tajuk2 dier suma... nk cr

Joe Rock said...

ya! banyakkan membace jangen jadi melayu malas membace tapi kuat mengumpet..contohilah kebijaksanaaen mat saleh seperti kami yang cintakan ilmu

~ujicham~ said...

ya teruskan kak hurul.

kapten, ni tajuk2nya:
1- laskar pelangi
2- sang pemimpi
3- edensor
4- maryamah karpov (belum publish lagi)

joe rock.. yang baik kita contohi tidak kira dari bangsa apa pun.

Cinta Aku

Daisypath Anniversary Years Ticker