Sunday, March 27, 2016

Menu Atkins Fasa 1 - Sup Telur Bersama Kobis Bunga dan Brokoli

Sekali lagi.. telur dan brokoli. Tambah bahan baru, bunga kobis. 3 bahan ni memang bahan 'popular' dalam berAtkins. Tak lupa juga pada cikti mun... (Senyum). 

Semangkuk sup untuk lunch.

Semasa berAtkins, saya suka masakan berkuah, bukan apa.. airkan mengenyangkan. Maklumlah... tak boleh makan nasi, mee, meehun dan yang seangkatan dengannya. So makanan berkuah boleh motivate 'mental kuat' (bi iznillah ) sebab bila kita makan dan kenyang, kita lebih relax. Compare makan telur sebiji, tak kenyang, 2 biji pun tak berapa kenyang... 3 biji??? 5 biji kot baru kenyang. Hihihi.

Lagipun kalau makan kuah-kuah ni, boleh cover 'water intake' untuk sehari. Dan jimat dah kat situ, sebab kuah sup tu ada rasa dibandingkan minum air masak semata-mata. Bijak tak? (Senyum lagi)

Ok, kita terus pergi pada bahan-bahannya:
Sebiji telur ayam
Brokoli secukupnya
Kobis bunga secukupnya
Seulas bawang kecil
Seulas bawang putih
Hirisan daun sup
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis.

Cara-caranya:
Tumis bawang sehingga naik bau. Masukkan air dan biarkan mendidih. Kemudian letakkan garam. Masukkan sayur dan pecahkan telur. Masak sekejab saja dan tutupkan api. Kemudian taburkan hirisan daun sup. Siap untuk dihidang.

Tadaa.... masa untuk makan pula. Jangan lupa baca bismillah....

No comments:

Cinta Aku

Daisypath Anniversary Years Ticker